U heeft er waarschijnlijk al wel eens van gehoord en misschien ook al eens ervaringen gelezen. Of ineens mensen op LinkedIn die Lean specialist geworden zijn. Maar wat betekent het eigenlijk allemaal en is het ook wat voor uw bedrijf? In dit artikel vertellen we u graag meer over Lean procesoptimalisatie

Wat houdt Lean procesoptimalisatie precies in? 

Lean procesoptimalisaties is in principe een methode voor het verbeteren van processen. Dit wordt gedaan vanaf de werkvloer; de mensen die het werk doen weten namelijk vaak het beste waar de verbeterpunten liggen en hoe ze het best opgelost kunnen worden. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar de kunst is om de betrokkenheid van alle medewerkers zo hoog te krijgen, dat ze zelf verbetermogelijkheden aanwijzen en onderling oplossen. Zo komen er uiteindelijk minder fouten voor in producten, wordt er een kortere doorlooptijd gerealiseerd en wordt de kwaliteit van de medewerkers optimaal benut. 

Vier aandachtspunten van Lean

Binnen Lean procesoptimalisatie zijn vier aandachtspunten: 

  • Lean is geen snelle oplossing om kosten te reduceren, maar een oplossing voor de lange termijn. Het wordt verkondigd als een mentaliteit, een gedachtegoed die definieert hoe een bedrijf beslissingen neemt.
  • Er is een duidelijke visie waarom een organisatie bestaat en op welke manier het bedrijf klantwaarde levert. Hierbij horen ook doelstellingen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. 
  • Er wordt gestreefd naar gestandaardiseerde werkprocessen. Zo ontstaat er een systeem waarbij altijd de beste kwaliteit geleverd wordt wanneer de klant daarom vraagt. 
  • Bij Lean procesoptimalisatie staan de medewerkers centraal. De medewerkers zijn de experts van de werkvloer en hierin moet geïnvesteerd worden om de betrokkenheid te verhogen. 

Lean principes

Om deze aandachtspunten te kunnen realiseren, zijn er natuurlijk concrete principes nodig. De Lean principes. Voorbeelden hiervan zijn dagstarts en de 5S-methode, waarbij gericht wordt op procesverbeteringen en hoge betrokkenheid van medewerkers. Het uiteindelijke doel is een efficiëntere werkwijze en een besparing van onnodige kosten. Wanneer u interesse hebt in Lean procesoptimalisatie, kunt u daar het beste een specialist voor inschakelen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *